26.5.2019 – Jan Niković, klavirski recital

NEDELJSKE GLASBENE MATINEJE

R a d o v l j i c a, 26. maj 2019, ob 11.00 uri

G l a s b e n a  š o l a,  L i n h a r t o v  T r g  1

 

V sporedu:

L van Beethoven, B. Bersa, F. Liszt, P.I Tchaikovsky-M. Pletnev

Beethoven: Sonata No. 18 u Es-duru, Op. 31 No. 3

 1. Allegro
 2. Scherzo. Allegretto vivace
 3. Menuetto. Moderato e grazioso
 4. Presto con fuoco

Bersa: Nokturno u b-molu, Op. 38

Liszt: Mađarska rapsodija No. 10

Tchaikovsky/Pletnev: Orašar suita

 1. Marš
 2. Ples šećerne vile
 3. Tarantella
 4. Intermezzo
 5. Ruski ples
 6. Kineski ples
 7. Andante maestoso

  Jan Niković se je rodil leta 2001 v Zagrebu. Klavir je začel igrati s profesorico Elo Korbar, pri osmih letih. Z njo je sodeloval do leta 2017, ko se je vpisal na Akademijo za glasbo v Zagrebu. Trenutno je v razredu profesorja Rubena Dalibaltayana. Je zmagovalec nacionalnih tekmovanj v kategoriji solo klavir in komorna glasba, ter zmagovalec na mednarodnih klavirskih tekmovanjih: Giuliano Pecar, Mladi virtuozi, EPTA Osijek, Ars Nova, Sonus, Zlatko Grgošević. 2014 je bil izbran za “Junior Music Camp” v Barceloni, kjer je imel priložnost delati in igrati z svetovno znanim pianistom Lang Langom. Jan je štipendist Mednarodne Glasbene Akademije v Lichtensteinu, kjer se je lahko učil in delal pri profesorici Milani Chernyavski in profesorju Rubenu Dalibaltayanu.

  Poleg navedenega se je udeležil tudi seminarjev z drugimi slavnimi pianisti in pedagogi, kot so Grigory Gruzman, Ramzi Yassa, Andrea Bonatta, Wolfram Schmitt Leonardy, Milana Chernyavska, Olga Cinkoburova, Kemal Gekic.

  Pogosto nastopa na Hrvaškem in v tujini, med mnogimi, pa je še posebej izrazit nastop z Lang Langom na Allianz Areni v Muchenu, pred 70 000 ljudmi, in nastopi z Zagrebačkimi solisti. Je dobitnik prestižne državne nagrade “Oskar znanja”.