3.6.2018, Sara Radin-Claudia Sedmach, klavirski duo

 

V NEDELJO 3. JUNIJA, OB 11.00 URI, V DVORANI GLASBENE ŠOLE, LINHARTOV TRG 1, RADOVLJICA

“Vabilo na ples” 

Claude DEBUSSY (1862-1918), Petite suit: En bateau, Cortège, Menuet, Ballet

Moritz MOSZKOWSKI (1854-1925), Španski plesi op.12

Samuel BARBER (1910-1982), Hesitation – Tango

Nikolai RUBINSTEIN(1835-1881), Tarantella

Antonin DVORAK (1841-1904), Slovaški ples op.46, št.8

Edvard GRIEG (1843-1907), Norveški ples op.35, št.1

 

Duo Sara Radin, Claudia Sedmach je nastal po daljši skupni glasbeni poti in iz skupne želje po raziskovanju in poglabljanju klavirskega repertoarja. Pianistki sta velikokrat sodelovali na raznih glasbenih dogodkih bodisi štiriročno kot na dveh klavirjih. Veselje za skupno muziciranje, negovanje lepega klavirskega zvoka, želja po novih izzivih tudi preko različnih izraznih sredstev so gorivo njune glasbene ustvarjalnosti. 

SARA RADINje iz klavirja diplomirala leta 1992 na konservatoriju v Trstu v razredu prof. G. Gulli z odliko in pohvalo. V svojem rojstnem mestu se je tudi zpopolnjevala z Brunom Caninom, Dariom De Roso, Christianom Yvaldijem in Shuko Ywasakijevo na troletnih Mojstrskih instrumentalnih tečajih. Študij je nadaljevala v Švici na znamenitem “Conservatoire de Lausanne”, kjer je obiskovala klavirski razred prof. Antoniolija in komorne tečaje prof. Daga Achatza; iz komorne glasbe je tu diplomirala leta 1994. Leta 1997 je zaključila tudi študij klavirja pri prof. Masiju na Glasbeni Akademiji v Florenci. Dobitnica je številnih prvih nagrad v komornem muziciranju (tekmovanje “J. Brahms” v Aqui Termah, “Riviera Etrusca” v Livornu, 2002). Sodeluje kot korepetitor na pomembnih izpopolnjevalnih tečajih pri profesorjih, kakršni so trobentač Pierre Thibaud ali pa violinist Giuliano Carmignola. Stalno nastopa v različnih komornih zasedbah v Italiji in drugod. Posveča se tudi poučevanju; na konservatoriju “Tartini” v Trstu je diplomirala bodisi iz Glasbene didaktike kot Korepetitorstva; na isti ustanovi je prejela tudi habilitacijo za poučevanje klavirja na srednjih šolah. Klavir poučuje na glasbenem oddelku srednje šole “ Roli” v Trstu.

CLAUDIA SEDMACH je študirala na šoli Glasbene matice “M. Kogoj” v Trstu in briljantno diplomirala iz klavirja na tržaškem konservatoriju. Po diplomi je zaključila triletni magisterij v organizaciji združenja Musicisti Giuliani pod mentorstvom prof. G. Gulli in dvoletni izpopolnjevalni tečaj komorne glasbe na zavodu Santa Cecilia v Portogruaru pod vodstvom prof. G. Lovata. Leta 2003 je diplomirala na Mednarodni visoki šoli za komorno glasbo Trio di Trieste v Devinu. Na tržaškem konservatoriju je z odliko  zaključila specialistični bijenij druge stopnje v didaktiki instrumenta in usposobljenostni bijenij druge stopnje za docente klavirja. Uspešno se jeuvrstila na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Predstavila se je v različnih zasedbah na koncertnih odrih Italije, Slovenije, Madžarske, Avstrije in na Hrvaškem. Velikokrat je snemala na deželnem sedežu RAI v Trstu, za Radio Koper, TV Koper, Telequattro in posnela dve zgoščenki v različnih sestavih. Njeni učenci se redno in uspešno udeležejejo glasbenih tekmovanj. Glasbenica se posveča pedagoškemu delu, korepetiranju in komornemu izvajanju. Od leta 1990 je docent in korepetitor na šoli Glasbene matice “M. Kogoj” v Trstu.