3. 7. 2017 – Ljubljanski klavirski Trio


 

SPORED

MIHAIL F. GLINKA

Trio Pathétique za violino, klavir in violončelo d-mol (pr.I.Hrimaly)

Allegro moderato
Scherzo. Vivacissimo – Trio. Meno mosso
Largo
Allegro con spirito – Alla breve, ma moderato

DMITRIJ ŠOSTAKOVIČ

Sedem romans na poezijo A. Bloka za sopran, violino, violončelo in klavir, op. 127

Pesem Ofelije (Pesnja Ofeliji)
Gamajun , preroški ptič (Gamajun, ptica veščaja)
Smo bili skupaj (My bili vmeste)
Mesto spi (Gorod spit)
Nevihta (Burja)
Tajna znamenja (Tajnyje znaki)
Muzika (Muzyka)

ODMOR

REINHOLD GLIER

Sedem duetov za violino in violončelo op. 39

Prelude
Gavotte
Cradle song
Canzonetta
Intermezzo
Scherzo
Etude

LUDVIG VAN BEETHOVEN

Klavirski trio op. 11 B-dur.

Allegro con brio
Adagio
Tema con variazioni. Allegretto

Na vrh


LJUBLJANSKI KLAVIRSKI TRIO

Siavush Gadjiev, klavir

Študij klavirja in kompozicije je uspešno nadaljeval na priznanem glasbenem konservatoriju Peter Ilič Čajkovski v Moskvi, kjer je končal tudi podiplomski študij. Njegovi profesorji so bili veliki klavirski pedagogi B. Yemljanski, B. Davidovič, M. Voskresenjski. Siavush Gadjiev je s svojim pedagoškim delom pričel že v študijskih letih, leta 1980 pa je prevzel mesto profesorja na priznani Specialni glasbeni šoli za izredno nadarjene otroke na Moskovskem konzervatoriju. Vzgojil je celo vrsto mladih priznanih pianistov, ki so se uveljavili na mednarodnih tekmovanjih. Profesor Gadjiev vodi seminarje v različnih državah, v Nemčiji, Italiji, Avstriji, na Hrvaškem in v Sloveniji, hkrati tudi veliko koncertira na pomembnih koncertnih odrih v Italiji, Nemčji in v drugih evropskih državah ter sodeluje s pomembnimi umetniki v komornih zasedbah.

Vasilij Meljnikov, violina

Je študiral na glasbeni akademiji v Minsku pri violinistki Olgi Parkhomenko, eni najbolj znanih ruskih profesoric, učenki in asistentki slovitega Davida Ojstraha. Pri njej je z odliko zaključil tudi podiplomski študij. S pedagoškim delom je začel kot profesor na Posebni srednji šoli za izredne glasbene talente in kot asistent poučeval na glasbeni akademiji v Minsku, hkrati je bil član Državnega komornega orkestra Belorusije. Od leta 1990 pedagoško in umetniško deluje v Sloveniji. Kot solist in član komornih zasedb je nastopal na mnogih pomembnejših koncertnih odrih, koncertnih ciklih in festivalih v Sloveniji in tujini. Leta 1997 je prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Vienna Modern Masters na Dunaju. Dve leti je bil član godalnega kvarteta Camerata Slovenica s Primožem Novšakom, Miletom Kosijem in Cirilom Škerjancem in je član Ljubljanskega klavirskega tria s pianistom Sijavušem Gadžijevem in violončelistom Igorjem Mitrovičem. Vseskozi je pomemben del njegovega delovanja pedagoško delo. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je začel poučevati leta 1994 in od leta 2001 je zaposlen kot redni profesor. Od leta 2001 je bil tudi mentor Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo, ki ima odmevne koncerte doma in v tujini. Od leta 2004 do leta 2010 je kot koncertni mojster sodeloval s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije. Vasilij Meljnikov je dobitnik Betettove nagrade 2005 za umetniške dosežke na področju poustvarjalne glasbene umetbosti ter družbene dejavnosti pri širjenju glasbene kulture.

Igor Mitrović, violončelo

Je rojen v Bejrutu. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Miloša Mlejnika, maja 1993 pa je uspešno zaključil podiplomski študij z izvedbo »Sinfonie Concertante« op. 125 Sergeja Prokofjeva.        Izpopolnjeval se je na Musik-Akademie der Stadt Basel pri Antoniju Menesesu in Walterju Levinu. Bil je udeleženec mojstrskih tečajev pri Danielu Šafranu, Janošu Štarkerju, Borisu Pergamenščikovu in drugih. Leta 1987 je prejel drugo nagrado na Tekmovanju mladih umetnikov v Zagrebu. Krstno je izvedel in posnel več skladb skovenskih in tujih skladateljev. Od leta 1994 je solo-violončelist Simfonikov RTV Slovenija. Kot solist in član različnih komornih skupin nastopa doma in v tujini. Je član ansambla za sodobno glasbo MD7. Od leta 2005 poučuje na Deželnem konzervatoriju v Celovcu. Njegovi učenci so dobili več nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, kot pedagog vodi poletne tečaje v Slovenije in tujini.

***

Alessandra Schettino, sopran

Je študirala petje na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo emil Komel v Gorici in diplomirala z odliko na državnem Konservatoriju Benedetta Marcella v Benetkah. Že v času študija je prejela razna priznanja in nagrade, med katerimi zlato plaketo in prvo nagrado na tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG) leta 2000 in nagrado kot najbolj obetavna pevka na Mednarodnem natecaju za solopevce Cesare Augusto Seghizzi. Nastopala je v pomembnih vlogah v različnih operetah, med temi Pri belem konjičku Ralpha Benatzkyja, Hmeljska princesa Radovana Gobca, Kovačev študent Vinka Vodopivca in Grofica Marica E. Kalmana.  Kot solistka je pela z različnimi orkestri, med katerimi orkester Arsatelier, orkester San Marco iz Pordenona in  Orkester RTV Slovenija pod vodstvom M.a Antona Nanuta.  Nastopala je tudi v mnogih recitalih in v mnogih komorni zasedbah ter predstavila publiki tudi koncertne programe z izvirnimi deli skladateljev iz širšega goriškega teritorija. Pela je v sezonah in revijah prestižnih italijanskih, slovenskih in mednarodnih ustanov (Mozarteum iz Salzburgam Slovenska filharmonija, Festival sodobne glasbe Senigallia, Rim in Videm, Conservatorio Rovigo, Festival Incontro col compositore Reggio Emilia, Festival Nei suoni dei luoghi Kulturni dom Nova Gorica, KC Lojze Bratuž Gorica , Akademija za glasbo Ljubljana,  Inoek Dunaj).  Imela je glavno vlogo pri projektu Pierluigi Cappello in glasba, posvečen enemu najbolj znanih italijanskih sodobnih pesnikov, v katerem je pela liederje, ki jih izrecno napisali zanjo uveljavljeni italijanski in tuji skladatelji.  Snemala je za RAI – FJK , RTV Slovenija, Radio Koper-Capodistria in ORF Austria). Izpopolnjevala se svoje znanje komorne in operne glasbe z uglednimi docenti in pevci med katerimi A.Burgstaller, M.Lipovšek, R.Kabaivanska, L.Magiera, B.Virago Johnston. L.Cuberli, A.Capobianco, A.Danieli, G. Canetti. Letos je nastopala z združenimi orkestri Arsatelier, Collegium Apollineum iz Vidma in San Marco iz Pordenoneja pod vodstovm dirigenta Marca Feruglia v koncertni sezoni gledališča Verdi iz Gorice. Pred kratkim pa je sodelovala z godalnim orkestrom SCGV Emil Komel – Arsatelier pri izvedbi Pergolesijeve opere Stabat mater v XII. Koncertni sezoni Snovanja.

Baročna dvorana Radovljiške Graščine, ponedeljek 3. Julij 2017 ob 20.00 uri

Na vrh